BELAJAR MENAIP, MENCETAK DAN INTERNET

Nama :Norlina Binti Abd Aziz
Umur : 30 tahun
Ahli : 2020

 

Latar belakang

Puan Lina berusia 30 Tahun dan merupakan surirumah tangga, jarak rumah beliau ke Pusat Internet Kg Sadek ialah beranggaran 3 km.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Sebelum menjadi ahli Pusat Internet, Puan Lina jarang menggunakan komputer. Oleh itu, Puan Lina sudah lupa bagaimana untuk menggunakan fungsi yang terdapat di dalam Microsoft Office. Ia kerana, beliau tidak pernah berpeluang menggunakan komputer dan tidak pernah mengetahui berkenaan komputer dan internet di mana-mana tempat kerana berasal daripada keluarga yang kurang pendedahan berkenaan dengan kemudahan teknologi. Tambahan lagi, Puan Lina tiada asas mengenai komputer serta tidak pernah berpeluang untuk menuntut ilmu perkomputeran kerana ketiadaan kemudahan seperti yang disediakan oleh Pusat Internet Kg Sadek.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Setelah datang ke Pusat Internet, Puan Lina mula mencari inisiatif untuk belajar mengenal ICT melalui kelas latihan komputer yang dibimbing oleh Pusat Internet Kg. Sadek kerana ingin mencari pekerjaan sebagai kerani. Puan Lina kini semakin mahir dalam pengendalian asas-asas komputer dan mampu menyiapkan kerja kursus (Modul) yang diberikan. Selain itu, dengan penggunaan internet juga dapat membantu Puan Lina untuk mencari pekerjaan secara online dan memberi pendedahan dunia luar dan isu semasa

USAHAWAN ROTI

Nama : Mohamad Aidil Shariman Bin Md Runi
Umur : 20 tahun
Ahli : 2020

 

Latar belakang

Aidil merupakan pelajar kolej komuniti. Beliau mengambil inisiatif untuk melakukan pekerjaan tambahan bagi membantu menambah pendapatan ibunya. Produk yang dijual oleh beliau adalah menjual roti.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Sebelum melibatkan diri di dalam penggunaan ICT di Pusat Internet Kg Sadek dan terlibatnya beliau dalam dunia perniagaan roti dan Online, Aidil menjual roti di kedai yang disewa oleh ibu beliau dan bertumpukan perniagaannya di sekitar kawasan Kupang sahaja untuk membuat penghataran melalui kenalan rapat yang membeli.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Setelah sering berkunjung ke Pusat Internet Kg Sadek, Aidil telah mempelajari ilmu perniagaan secara atas talian, iaitu dengan mempelajari membuat akaun facebook untuk mempromosikan jualan roti yang dijual beliau. Di samping itu, beliau juga mengambil tempahan melalui aplikasi ‘whatsapp’ dan membuat penghantaran secara ‘cash on delivery’ kepada pelanggan.

BELAJAR MENAIP, MENCETAK DAN INTERNET

Nama : Ummi Umairah Binti Mohd Nazir
Umur : 10 tahun
Ahli : 2020

 

Latar belakang

Ummi Umairah Bt Mohd Nazir berusia 10 Tahun dan merupakan lepasan pelajar Sekolah Kebangsaan Kg Sadek, jarak rumah beliau ke Pusat Internet Kg Sadek ialah beranggaran 1 km

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Sebelum menjadi ahli Pusat Internet, Ummi tidak pernah berpeluang menggunakan komputer dan tidak pernah mengetahui berkenaan komputer dan internet di mana-mana tempat kerana berasal daripada keluarga yang kurang pendedahan berkenaan dengan kemudahan teknologi. Tambahan lagi, Ummi tiada asas mengenai komputer serta tidak pernah berpeluang untuk menuntut ilmu perkomputeran kerana ketiadaan kemudahan seperti yang disediakan oleh Pusat Internet Kg Sadek.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Setelah datang ke Pusat Internet, Ummi mula mencari inisiatif untuk belajar mengenal ICT melalui kelas latihan komputer yang dibimbing oleh Pusat Internet Kg. Sadek. Ummi kini semakin mahir dalam pengendalian asas-asas komputer dan mampu menyiapkan kerja kursus (Modul) yang diberikan. Selain itu, dengan penggunaan internet juga dapat  membantu Ummi untuk mengulangkaji pelajaran secara online dan memberi pendedahan dunia luar dan isu semasa.

USAHAWAN ONLINE

Nama : Siti Rohana Bt Mat Husain
Umur : 40 tahun
Ahli : 2020

 

Latar belakang

Puan Rohana sudah berkahwin dan merupakan suri rumah sepenuh masa. Beliau mengambil inisiatif untuk melakukan pekerjaan tambahan bagi membantu pendapatan suaminya. Beliau telah menjual secara atas talian produk minyak serai wangi dan tudung sauk.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Sebelum melibatkan diri di dalam penggunaan ICT di Pusat Internet Kg Sadek dan terlibatnya beliau dalam dunia perniagaan atas talian, Puan Rohana hanya bertumpukan perniagaannya di sekitar kawasan Kupang sahaja untuk membuat penghataran melalui kenalan rapat yang membeli minyak serai wangi dan tudung sauk beliau.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Setelah sering berkunjung ke Pusat internet Kg Sadek, Puan Rohana mempelajari ilmu perniagaan secara atas talian, iaitu dengan membuat akaun shopee, belajar membuat iklan secara atas talian dan belajar mengenai shopee online untuk pelanggan menempah di dalam shopee. Di samping itu, Puan Rohana juga dapat mempelajari ilmu tentang menghasilkan Flyers bagi tujuan mempromosikan produk beliau.

USAHAWAN ROTI

Nama : Maria Binti Haji Idris
Umur : 38 tahun
Ahli : 2020

 

Latar belakang

Puan Maria merupakan suri rumah dan sudah berkahwin. Beliau mengambil inisiatif untuk melakukan pekerjaan tambahan bagi membantu pendapatan suaminya. Produk yang dijual oleh beliau adalah menjual roti.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Sebelum melibatkan diri di dalam penggunaan ICT di Pusat Internet Kg Sadek dan terlibatnya beliau dalam dunia perniagaan roti dan Online, Puan Maria hanya bertumpukan perniagaannya di sekitar kawasan Kupang dan Baling sahaja untuk membuat penghataran melalui kenalan rapat yang membeli dan meletak roti yang dihasilkan di kedai-kedai runcit sekitar kampung.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Setelah sering berkunjung ke Pusat Internet Kg Sadek, Puan Maria mempelajari ilmu perniagaan secara atas talian, iaitu dengan mempelajari membuat akaun shopee untuk pertama kali mencubanya untuk menjual barangan yag lain. Selain itu, beliau juga mengambil tempahan melalui aplikasi ‘whatsapp’ dan membuat penghantaran secara ‘cash on delivery’ kepada pelanggan.

Sub-kategori